24/1/11

Rodopi Mountain Range National Park (forest Elatia)

Πηγαίνοντας σε ένα ξεχωριστό πανέμορφο Ελληνικό βουνό ,ανεβαίνουμε στο Δάσος της Ελατιάς στην Δράμα ή όπως αλλιώς ονομάζεται (Καρά ντερέ) στην οροσειρά της Ροδόπης
Οι εικόνες που ακολουθούν είναι από την διαδρομή από Δράμα προς Σιδηρώνερο ,Σκαλωτή, δάσος Ελατιάς
 Σκαλοπάτια της διαδρομής το Λιβαδερό 22 χιλιόμετρα απο την Δράμα, το Τουλουμπάρι 6 χιλιόμετρα απο το Λιβαδερό
Την αρμοδιότητα για την περιοχή έχει ο φορέας διαχείρισης οροσειράς Ροδόπης
http://www.fdor.gr/index.php/el/ Και το δασαρχείο Δράμας
Οι πρώτες εντυπωσιακές εικόνες που συναντάμε είναι στο Νέστο Ποταμό που αγκαλιάζεται από τους ορεινούς όγκους του όρους Φαλακρού  και της οροσειράς της Ροδόπης 

 Η οδική πρόσβαση είναι ασφαλτοστρωμένη σε όλο το μήκος και ο επισκέπτης θα πρέπει να εφοδιαστεί με καύσιμα από την πόλη της Δράμας
και στο τέλος μιας κατηφοριάς10 ακόμη χιλιόμετρα βρίσκετε η καινούργια γέφυρα των Παπάδων στην θέση της παλιάς ιστορικής γέφυρας που (αναπάβεται ) σήμερα στα βάθη της τεχνιτής λίμνης του Νέστου.


Από τον Νέστο ο δρόμος οδηγεί πρώτα στο γραφικό Σιδηρόνερο (που βρίσκετε στο τέλος μιας ανάβασης 10 χιλιομέτρων και σε υψόμετρο 630 μέτρων)
Έπειτα μετά απο 9 χιλιόμετρα βορειοανατολικά φτάνουμε στην ακριτική Σκαλωτή
Από εδώ και πέρα αρχίζει η απόλυτη επικράτεια του δάσους,ο κόσμος της Ελατιάς


 Ο ασφαλτόδρομος μετά την Σκαλωτή ανακατασκευάστηκε το 2014 και η πρόσβαση μέχρι το δασικό χωριό Ελατιάς είναι πλέων άνετη και γρήγορη .

Από το τέλος Οκτωβρίου έως και τα μέσα Μαΐου εάν πρόκειται να επισκεφτείτε την περιοχή καλό είναι να παίρνεται πρόβλεψη καιρού ,να έχετε μαζί σας τις αλυσίδες για το αυτοκίνητο ,φτυάρι και αλυσοπρίονο για τυχόν πεσμένα δένδρα στον δρόμο ,μην ρισκάρετε διέλευση όταν ο καιρός είναι χιονιάς δεν υπάρχουν εκχιονιστικά μηχανήματα στην περιοχή..

Η διαδρομή ύστερα από 72 συνολικά χιλιόμετρα από την πόλη της Δράμας καταλήγει στο δασικό χωριό Ελατιάς διασχίζοντας βαθύσκιωτους δρυμούς και τις πρώτες συστάδες ερυθρελάτης
Δασικό χωριό Ελατιάς, κεντρικό εργοτάξιο
Σε περίπτωση που κάτι πάει πολύ στραβά στον καιρό η στο όχημα σας οι εγκαταστάσεις του Δασικού χωριού αποτελούν το ασφαλέστερο καταφύγιο στην περιοχή .


πρόχειρο καταφύγιο μπορείτε να βρείτε και σε κάποιες λίγες καλύβες που βρίσκονται διάσπαρτες στο δάσος (αχρείαστο να είναι).

Το δάσος της Ελατιάς Δράμας, το θρυλικό καράντερε, ένα αυθεντικό και ανεπανάληπτο μουσείο της φύσης!
Ερυθρελάτη, αυτά τα μνημειακά δέντρα  αποτελούν αποκλειστικότητα της Ελατιάς ,εντυπωσιάζουν με το επιβλητικό ύψος τους που φτάνει και ξεπερνά τα 60 μέτρα, την κανονικότητα του κωνικού σχήματος τους και τα κρεμαστά κλαδιά τους.
Η περιοχή με 70.000 εκτάρια οργιαστικής βλάστησης, ανήκει στο δυτικό τμήμα της οροσειράς της Ροδόπης και βρίσκεται στην Ελληνοβουλγαρική μεθόριο, βορείως του ποταμού Νέστου.
Η Ελατιά αποτελεί κομμάτι του πιο γηραιού βουνού της Ελλάδας και ενός απο τα αρχαιότερα των Βαλκανίων.


Το υψόμετρο στην περιοχή κυμαίνεται από 1500 έως 1840 μέτρα στο βορινότερο άκρο της χώρας ο καιρός εναλλάσσεται γρήγορα ,φροντίστε να κινήστε κοντά στο κεντρικό οδικό δίκτυο να έχετε μαζί σας χάρτη της περιοχής, αποφύγετε αγνώστους δευτερεύοντες δασικούς δρόμους όταν ο καιρός είναι άστατος και ιδιαίτερα όταν βραδιάζει ,μην υπερβάλλετε στο βουνό ακόμα και όταν έχετε τετρακίνητο όχημα να θυμόσαστε ότι βρίσκεστε στην ποιο ακατοίκητη έκταση της χώρας και το ελάχιστον 80 χιλιόμετρα μακριά από το πρώτο βενζινάδικο
Αυτό που χαρακτηρίζει την περιοχή είναι η μεγάλη και ιδιαίτερη βιοποικιλότητα της ,το μοναδικό δάσος ερυθρελάτης αλλά και η εντυπωσιακή ποικιλία των τοπίων της.
Δεν χρειάζεται να ταξιδέψετε σε άλλες χώρες για να απολαύσετε άγριας ομορφιάς δασικά τοπία, να δείτε ψυχρόφιλα φυτά και να ακούσετε φωνές από ζώα του μακρινού βορρά.
Και αυτό γιατί η περιοχή του δάσους της Ελατιάς αποτέλεσε κατά τη τελευταία και πιο ισχυρή παγετώνια περίοδο το καταφύγιο πολλών φυτικών ειδών των Σκανδιναβικών χωρών και της Ρωσίας.
Στα ψυχρόβια δάση της Ελατιάς εμφανίζονται είδη πουλιών που δέν συναντώνται πουθενά αλλού στην Ελλάδα. Σπάνια είδη ζώων, ιδιαίτερα των μεγάλων θηλαστικών, που έχουν σημαντικά μειωθεί ή εξαφανιστεί σε άλλες περιοχές της χώρας, κάνουν εμφανή την παρουσία τους στα βαθύσκιωτα δάση της περιοχής.
Ο δρόμος που 2,5 χιλιόμετρα μετά το δασικό χωριό κατευθύνεται προς τα ανατολικά ,είναι αυτός που οδηγεί σε μια άλλη μυθική γωνιά της Δράμας, το δάσος του Φρακτού.
 Σε απόσταση 3 χιλιομέτρων ο δρόμος αυτός συναντά το στραβόρεμμα ,ένα μικρό ρέμα με κατεύθυνση νοτιοανατολική που κινείται με αδιάκοπους μαιανδρισμούς ανάμεσα στην ομώνυμη κοιλάδα προς το σημείο της ένωσης του με το Μεγάλο ρέμα.
Το πρώτο τμήμα, της παράλληλης με το Στραβόρεμα διαδρομής,είναι προσβάσιμο με το αυτοκίνητο και καθώς υπάρχουν ευκολίες, κάνουν τον χώρο ιδανικό για υπαίθρια αναψυχή. Η συνέχιση της διαδρομής προς τα χαμηλότερα σημεία του ρέματος δεν ενδείκνυται για αυτοκίνητα , αποτελεί όμως ενδιαφέρουσα πρόταση για έμπειρους πεζοπόρους.

Στραβόρεμμα δάσος Ελατιάς


Ο κεντρικός δασικός δρόμος , συνεχίζοντας πάντα προς τα ανατολικά , μετά αποό 11 χιλιόμετρα διασταυρώνεται με το Μεγάλο ρέμα πολύ κοντά στο ύψος των πηγών του ..Στο σημείο αυτό υπάρχει μια ακόμη νότια παράκαμψη που ακολουθώντας τη ροή του Μεγάλου ρέματος συναντά μερικά χιλιόμετρα πιο κάτω στην περιοχή του Κάτω Αλήκιοί , το σημείο ένωσης του Μεγάλου ρέματος με το ΣτραβόρεμμαΕδώ παίρνει τέλος και η περιπέτεια της εποχούμενης πρόσβασης ,από εδώ και έπειτα χρειάζεται τετρακίνητο όχημα όλες τις εποχές του χρόνου και ο δρόμος κατευθύνεται σε ένα ακόμη υπέροχο δάσος αυτό του Φρακτού
επιστρέφουμε πίσω για να αλλάξουμε κατεύθυνση
2,5 χιλιόμετρα μετά το δασικό χωριό Ελατιάς ακολουθώντας την σήμανση του δρόμου προς τα αριστερά και βόρεια κατευθυνόμαστε στην κορυφή με το όνομα Τσάκαλος στα 1814 μέτρα υψόμετρο ,είναι το ψηλότερο σημείο του δάσους της Ελατιάς, και προσφέρει πανοραμική θέα .
Η ανάβαση προς τον Τσάκαλο είναι δύσκολη ,καθώς ο δασικός δρόμος που οδηγεί εκεί πάνω είναι κατάλληλος μόνο για τετρακίνητα οχήματα και για πεζοπορία, από τον δρόμο που οδηγεί στον Τσάκαλο  μπορούμε να αλλάξουμε κατεύθυνση και να συνεχίσουμε προς το Βαθύρεμα αλλά και προς το δάσος της σημύδας ακολουθώντας τον δρόμο προς το εργοτάξιο της Μεγάλης Παναγίας γνωστό ως 1500 και την θέση Μαγούλα.

Η κορυφή και το εγκαταλειμμένο μετά το τέλος του ψυχρού πολέμου φυλάκιο Τσάκαλος στα 1814 μέτρα υψόμετρο


Όποια διαδρομή και να ακολουθήσετε είναι βέβαιο ότι θα σας μαγέψει όπως όλους όσους έχουν επισκεφτεί την περιοχή, καλά να περάσετε  !Ελεύθερα  και Άγρια άλογα
εικόνες που συναντήσαμε στο δάσος της Ελατιάς σχετικά με την άγρια ζωή στην περιοχή


 Τρίχωμα καφέ αρκούδας


Wildlife
Ζαρκάδι ,Wildlife,Capreolus capreolus,European roe deer,Elatia Forest ,Rodopi


Wildlife ,Elatia Forest

Σκίουρος
Καρυοθραύστης ,Nucifraga caryocatactes caryocatactes
Wildlife ,Elatia Forest

 Wildlife, Ελατοπαπαδίτσα, Λευκοσβερκοπαπαδίτσα ,Periparus ater , Parus ater

 Κοκκινολαίμης, European Robin, Erithacus rubecula

Πύρουλαcommon bullfinch , Eurasian bullfinch, Pyrrhula pyrrhula
Δενδροβάτης,short-toed treecreeper,Certhia brachydactyla dorotheae

wildlife,Loxia Curvirostra,Σταυρομύτης


wildlife,Αγριόκουρκος ,urogallus Tetrao
Ο  Αγριόκουρκος ήταν ο ένας από τους πρώτους λόγους που με οδήγησαν να έρθω σε αυτό το πανέμορφο δάσος μιας και αυτό το υπέροχο πτηνό το συναντάμε μόνο σε αυτή την περιοχή της Ελλάδας , και ενώ είχαμε αρχίσει να χάνουμε τις ελπίδες μας για μια συνάντηση μαζί του και είχαμε πάρει το δρόμο προς χαμηλότερο σημείο του δάσους σε μια στροφή του δρόμου μας ξάφνιασε ένα θηλυκό άτομο του είδους ,μας βρήκε απροετοίμαστους και οδηγήθηκα σε αυτή την κατάθολλη αλλά μοναδική λήψη ,και σε μια δεύτερη παρόμοια περίπτωση συνάντησα τον αρσενικό της παραπάνω εικόνας, πιστεύω στο μέλλον να μου δοθεί η ευκαιρία να ξαναβρεθώ σε αυτό το μαγευτικό βουνό και να μπορέσω να έχω άλλη μία συνάντηση με έναν αγριόκουρκο αλλά και και με περισσότερα είδη της πανίδας της περιοχής.
wildlife, τσικλιτάρα
Η παραπάνω φωτογραφία ανήκει στον συνοδοιπόρο και φίλο φωτογράφο άγριας ζωής Σταύρο Τουμανίδη

 Κοτσύφι,Turdus merula,common blackbird
wildlife,κόκκινα δασικά μυρμήγκια


wildlife,Πεταλούδες


Saffron, saffron crocus, Crocus sativus, Κρόκος


Nature Elatia Forest Drama Macedonia GreeceΠεριηγηθείτε στις σελίδες του blog μου επιλέγοντας θέμα από τις ετικέτες στην δεξιά στήλη 

Απαγορεύεται αυστηρώς οποιαδήποτε αναδημοσίευση για εμπορική εκμετάλλευση χωρίς την ΈΓΓΡΑΦΗ ΆΔΕΙΑ μου
                                             mail address:     markoudis.markos@gmail.com 

 Αναδημοσίευση εικόνων επιτρέπετε ΜΌΝΟ σε μικρό μέγεθος 500χ300 και με ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΉ
  ΑΝΑΓΡΑΦΉ της προέλευσης και όνομα του δημιουργού τους
 http://hellasphotography.blogspot.gr

 "Copyright © – markoudis markos Photography . All rights reserved.

Δεν υπάρχουν σχόλια: