26/7/13

Ηalkidiki Aegean Sea

 Ηalkidiki Macedonia Greece
 Chalkidiki Greek Summertime
Χαλκιδική ,αποδράστε στον ιδανικό τόπο διακοπών!
Ατελείωτες πεντακάθαρες δαντελωτές ακτές, που βραβεύονται για την ποιότητά τους κάθε χρόνο με τις περισσότερες ‘’Γαλάζιες σημαίες’’, χαρίζουν στον επισκέπτη της Χαλκιδικής τις καλύτερες διακοπές της ζωής του, γιατί δεν είναι μόνον το απαράμιλλο φυσικό περιβάλλον, αλλά και η άρτια τουριστική υποδομή των ξενοδοχειακών της επιχειρήσεων.
Η Τρίαινα του Ποσειδώνα στα σπλάχνα του Αιγαίου… Έτσι μοιάζει από ψηλά η μαγευτική Χαλκιδική. Ένας τόπος ευλογημένος , που συνδυάζει το κοσμοπολίτικο περιβάλλον με έντονη νυχτερινή ζωή, με τη γαλήνη της φύσης… Ατελείωτες δαντελωτές ακτές, πρασινογάλαζα πεντακάθαρα νερά – ένας ‘’κρυφός παράδεισος’’ που περιμένει να τον ανακαλύψετε!
Μεγάλη χερσόνησος της Μακεδονίας μεταξύ δύο κόλπων, του Θερμαϊκού και του Στρυμονικού, προεκτείνει τρεις μικρότερες χερσονήσους: την Κασσάνδρα (Φλέγρα ή Παλλήνη) προς δυσμάς, τη Σιθωνία (Λογγός ή Λογκού) στη μέση, μεταξύ του Τορωναίου και Σιγγιτικού κόλπου και το Άγιο Όρος (Ακτή ή Άθως) προς ανατολάς. Τα τρία αυτά "πόδια" συντελούν στο να έχει η Χαλκιδική μοναδική σχηματικά ιδιορρυθμία, αλλά και το μεγαλύτερο μήκος ακτών (550 χιλ. περίπου) από όλους τους χερσαίους νομούς της Ελλάδας.
Γεωγραφικά χωρίζεται από την υπόλοιπη Μακεδονία με τη νοητή γραμμή: ακρωτήριο Καραμπουρνού – όρος Χορτιάτης – υψώματα νότια των στενών της Ρεντίνας.
Η γεωμορφολογία της Χαλκιδικής είναι πολύ χαρακτηριστική: μπορούμε να πούμε ότι πρόκειται για ένα κεκλιμένο επίπεδο το οποίο υψώνεται από τη Δύση προς την Ανατολή
Το μεγαλύτερο μέρος της χερσονήσου το καταλαμβάνει ο νομός Χαλκιδικής. Το βορειοδυτικό τμήμα της ανήκει στο νομό Θεσσαλονίκης, ενώ η χερσόνησος του Αγίου Όρους αποτελεί ξεχωριστή διοικητική περιφέρεια. Ο νομός Χαλκιδικής έχει έκταση 2.886 τετραγωνικά χιλιόμετρα και πληθυσμό 107.432
Πρόκειται για τόπο ευλογημένο και προικισμένο με σπάνιες φυσικές καλλονές. Εδώ συνδυάζεται απίθανα το γαλάζιο της θάλασσας και το πράσινο της στεριάς. Εδώ οι θαυμάσιες εναλλαγές βράχου-αγκάλης, ακρογιαλιάς-λοφίσκου, αμμουδιάς-πεύκου, κόλπου-βουνού συγκλονίζουν τον επισκέπτη καιι τον παροτρύνουν να μείνει για να απολαύσει τη δροσιά της διάφανης θάλασσας και να αναζωογονηθεί στα υπέροχα σκιερά της δάση.
Το κλίμα στη Χαλκιδική παρουσιάζει μετάβαση από παραθαλάσσιο μεσογειακό στις χαμηλές περιοχές , σε χερσαίο μεσογειακό στις υψηλότερες και σε υγρό ηπειρωτικό στις υψηλές  περιοχές.
Το μεσογειακό κλίμα των παραθαλάσσιων περιοχών, χαρακτηρίζεται από ήπιους χειμώνες και δροσερά καλοκαίρια. Το μικροκλίμα  των πεδινών περιοχών συμβάλλει στις απουσία παγετών ή υπερβολικά υψηλών θερμοκρασιών.
Οι πιο θερμοί μήνες είναι ο Ιούλιος και ο Αύγουστος με μέσες μέγιστες ημερήσιες θερμοκρασίες  γύρω στους 26 C. Οι ψυχρότεροι μήνες είναι ο Φεβρουάριος και ο Μάρτιος χωρίς όμως να δημιουργούν προβλήματα εφόσον οι μέσες ελάχιστες θερμοκρασίες είναι πάνω από τους 0 C.
Η μέση ετήσια βροχόπτωση, η οποία κυμαίνεται από 500-600 χιλιοστά, είναι μέσα στα όρια των παραμέτρων που δίνονται για την περιοχή. Το μεγαλύτερο ποσοστό βροχής πέφτει κατά την περίοδο από Οκτώβρη μέχρι Απρίλη.
Οι άνεμοι που πνέουν στην περιοχή είναι κατά κύριο λόγο Βόρειοι- Βορειοανατολικοί ενώ νοτίων διευθύνσεων πνέουν κυρίως κατά την καλοκαιρινή περίοδο.
Αξιοσημείωτο είναι ότι η Χαλκιδική βρίσκεται στο ίδιο γεωγραφικό πλάτος με την Μαγιόρκα της Ισπανίας.
Η Ελληνική μυθολογία αναφέρεται συχνά στη Χαλκιδική: στην Κασσάνδρα βρίσκεται θαμμένος ο γίγαντας του σεισμού, Εγκέλαδος. Ο Aθως πάλι σχηματίστηκε από το βράχο που έριξε εναντίον των θεών ο ομώνυμος Γίγαντας, μα και η Σιθωνία οφείλει το όνομά της στο Σίθωνα, το γιο του Ποσειδώνα. Μύθοι θα πει κανείς. Υπονοούν όμως την προσπάθεια που καταβλήθηκε για να ερμηνευτούν, από τα πολύ παλιά χρόνια, οι ιδιορρυθμίες αυτού του χώρου. Η επιστημονική έρευνα πάντως έχει καταδείξει ότι η γεωμορφολογία της παλαιοντολογικής Χαλκιδικής ήταν πολύ διαφορετική από τη σημερινή. Διαφορετική σίγουρα ήταν και η χλωρίδα και η πανίδα της. Τα απολιθωμένα λείψανα ελεφαντοειδών και άλλων εξαφανισμένων ειδών που βρέθηκαν στη Νικήτη και έχουν εντοπιστεί στα Βραστά, στην Τρίγλια κ.α. αποτελούν μάρτυρες μιας άλλης εποχής, που μάλλον δεν είδε ποτέ ανθρώπινο γένος. Επίσης τα ευρήματα στο Σπήλαιο των Πετραλώνων απέδειξαν ότι η παρουσία του ανθρώπου εδώ ξεπερνά τις 700.000 χρόνια, ενώ το κρανίο του αρχανθρώπου υπολογίζεται πως έχει ηλικία 200.000 ετών περίπου. Εγκαταστάσεις οργανωμένης κοινωνίας έχουμε στη Χαλκιδική από το 4.000 π.Χ.


Παρακάτω σε αυτή την ανάρτηση θα δείτε εικόνες που κατέγραψα με τον φακό μου από τον γύρο της Σιθωνίας στην πανέμορφη Χαλκιδική
Η Χαλκιδική με περίπου 550 χιλιόμετρα ακτογραμμής σας χαρίζει όμορφες εικόνες  με εναλλαγές στο τοπίο ,στο μέλλον ελπίζω να σας δείξω περισσότερες εικόνες και από άλλες περιοχές της Χαλκιδικής 








Ακτή Τρανή Αμμούδα Σιθωνία Χαλκιδική

Όρμος Παναγίας Σιθωνία Χαλκιδική


Παραλία Καρύδη Βουρβουρού Σιθωνία Χαλκιδική



Βουρβουρού Σιθωνία Χαλκιδική

Ακτή Ζωγράφου Σιθωνία Χαλκιδική


Ακτή Σάρτη Σιθωνία Χαλκιδική




Ακτή Καλαμίτσι Σιθωνία Χαλκιδική



Πανόραμα Καλαμίτσι Σιθωνία Χαλκιδική



Πόρτο Κουφό Σιθωνία Χαλκιδική

Ακτή Τορώνη Σιθωνία Χαλκιδική

Ακτή Άγιος Ιωάννης Σιθωνία Χαλκιδική



Ακτή Καλογριά Σιθωνία Χαλκιδική
Ακτή Αλέγρα Σιθωνία Χαλκιδική

Ακτή Ελιά Σιθωνία Χαλκιδική

































Νέος Μρμαράς ,Σιθωνία ,Χαλκιδική








Παρθενώνας Παραδοσιακός οικισμός ,Σιθωνία ,Χαλκιδική



Η δημοφιλής αρχιτεκτονική της Χαλκιδικής είναι ένας κλάδος της επίσης γνωστής  αρχιτεκτονικής της Μακεδονίας. Έχει τα ίδια βασικά κατασκευαστικά, εξωτερικά (ή μορφολογικά) χαρακτηριστικά, διαφέρει, ωστόσο, στις τυπολογικές παραλλαγές. Αυτό, όμως,  συμβαίνει και σε άλλες μακεδονικές περιοχές, όπου πάρα το ότι υπάρχουν ομοιότητες κατασκευής και εν μέρει εξωτερικών χαρακτηριστικών, η τοπική τυπολογία είναι διαφορετική.
Κάθε είδος λαϊκού σπιτιού μπορεί να το συναντήσει κανείς στη Χαλκιδική, από το μικρό μονώροφο και μονόχωρο, μέχρι τα «εν σειρά» σπίτια και τα καλοφτιαγμένα «συμμετρικά ως προς άξονα» αρχοντικά. Βασικά απαντάται και ο τύπος του «μεγαροειδούς» και του «πλατυμέτωπου» σπιτιού








Watersports ,Halkidiki Greece








Yachting boat , Halkidiki Greece















Greek fishing boat


Ψαρόκάικα,Χαλκιδική




Τοπικά Προϊόντα
Η Χαλκιδική, χάρη στο κλίμα και τη μορφολογία του εδάφους, παράγει λάδι και ελιές που ξεχωρίζουν για την ιδιαίτερη γεύση και ποιότητά τους.
Οι εδαφοκλιματολογικές συνθήκες, η βλάστηση της Χαλκιδικής και η ισχυρή κτηνοτροφική παράδοση έχουν ως αποτέλεσμα την παραγωγή κτηνοτροφικών παραγόντων υψηλών προδιαγραφών.
Η Χαλκιδική είναι η "μάνα της μελισσοκομίας". Με 6.500 μελισσοκόμους (32% του συνόλου της χώρας) και 1.910 τόνους παραγωγής εξαιρετικής ποιότητας μελιού ετησίως, δίκαια χαρακτηρίζεται ως το κέντρο μελισσοκομίας στην Ελλάδα
Απ'άκρη σ'άκρη στη Χαλκιδική καλλιεργείται, χωρίς τη χρήση λιπασμάτων, μεγάλη ποικιλία φρούτων εξαιρετικής ποιότητας. Τα υπέροχα σε γεύση φρούτα αποτελούν την πρώτη ύλη για τις γνωστές μαρμελάδες και τα γλυκά κουταλιού που οι γυναίκες της Χαλκιδικής παρασκευάζουν με μοναδική τέχνη
Γυναίκες υφάντριες του νομού Χαλκιδικής κατασκευάζουν στον πανάρχαιο ξύλινο αργαλειό τα παραδοσιακά υφαντά.
Η Χαλκιδική με τις έντονες εναλλαγές χρωμάτων, το καταπράσινο περιβάλλον, το όμορφο μπλε της θάλασσας και τον καταγάλανο ουρανό, αποτελεί καθοριστική πηγή έμπνευσης για τους ζωγράφους που ζουν και εργάζονται στον ευλογημένο αυτό τόπο. Το έργο των ζωγράφων της Χαλκιδικής, παρουσιάζει εικόνες και φαινόμενα της καθημερινότητας και συχνά αποτυπώνει το "Περιβόλι της Παναγίας", το θαυμαστό ʼγιο Όρος
Τα δάση του νομού Χαλκιδικής, εκτός από σημαντική πηγή ζωής για τους κατοίκους και τους επισκέπτες, αποτελούν πηγή πρώτης ύλης για τις μεταποιητικές επιχειρήσεις ξύλου. Δρυς, οξιά, καστανιά, αείφυλλα και πεύκη συνθέτουν την εικόνα δασών της Χαλκιδικής.
Ασύγκριτη σε πρωτότυπη δημιουργικότητα και πληρότητα καλλιτεχνική είναι η αγγειοπλαστική τέχνη στη Χαλκιδική.
Ακολουθώντας τους παραδοσιακούς τρόπους παρασκευής και χρησιμοποιώντας τις εκλεκτότερες ελληνικές ποικιλίες οιναμπέλου (Λημνιό, Ροδίτη, Αθήρη, Ασύρτικο), σε συνδυασμό με τις ιδανικές κλιματολογικές συνθήκες (ξηροθερμικό κλίμα) της Χαλκιδικής παράγουν μερικά από τα καλύτερα κρασιά.
Τα κείμενα είναι δανεισμένα από την ιστοσελίδα της
Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας   Περιφερειακής Ενότητας Χαλκιδικής



Εκκλησάκια ,Σιθωνία Χαλκιδική

Greek church

Sunset ,Halkidiki Greece
Και για να κάνουμε και λίγο χιούμορ να σας πω μια ιστορία ενός ενάρετου Βορειοελλαδίτη που μετά από τούτη την σύντομη ζωή βρέθηκε στον παράδεισο ,δύο μήνες μετά την παραμονή του εκεί συναντιέται μια ημέρα με τον άγιο Πέτρο ο οποίος τον ρωτά πως του φαίνεται η διαμονή του στον Παράδεισο ,και ο συντοπίτης μας του απαντά είναι πολύ όμορφα  …. Αλλά σαν την Χαλκιδική δεν έχει!





Wildlife ,Halkidiki Greece



Περιηγηθείτε στις σελίδες του blog μου επιλέγοντας θέμα από τις ετικέτες στην δεξιά στήλη 

Απαγορεύεται αυστηρώς οποιαδήποτε αναδημοσίευση για εμπορική εκμετάλλευση χωρίς την ΈΓΓΡΑΦΗ ΆΔΕΙΑ μου
                                             mail address:     markoudis.markos@gmail.com 

 Αναδημοσίευση εικόνων επιτρέπετε ΜΌΝΟ σε μικρό μέγεθος 500χ300 και με ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΉ
  ΑΝΑΓΡΑΦΉ της προέλευσης και όνομα του δημιουργού τους
 http://hellasphotography.blogspot.gr

 "Copyright © – markoudis markos Photography . All rights reserved.

Δεν υπάρχουν σχόλια: